Programma
voor het Europees Parlement, periode 2024-2029
- Programma
vandeRegio is een onafhankelijke politieke organisatie die aansluit op de lokale en regionale politiek. Volksvertegenwoordiging primair op het niveau van de gemeente en de provincie. Op ieder niveau zijn wij ieder zelfstandig en onafhankelijk. Op eigen kracht werken we aan eerbied voor de menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtstaat en eerbiediging van mensenrechten, waaronder de rechten van personen die tot minderheden behoren artikel 3, lid 2 onder c, EU(2014)1141; vanuit ons perspectief werken we aan zelfstandige regio’s en komen op voor haar inwoners. Zelfbeschikking. Sociaal en economisch maatwerk. Versterking van de gemeenschappen.
Samen zoeken we bij elkaar versterking. Als vertegenwoordiger van de gezamenlijke onafhankelijke provinciale partijen, zijn wij samen verbonden binnen het platform van Onafhankelijke Politiek Nederland – welke al sinds 1999 een senator leverde, onder de noemer Onafhankelijke Senaatsfractie. Deze partijen zijn op hun beurt weer samenwerkingsverbanden van de lokale partijen die de inwonersbelangen voorop stellen. De onafhankelijkheid komt vanuit de bottom-up benadering van politiek en het bewust kiezen om zonder ruggespraak vanuit “Den Haag” de inwoners te behartigen. vandeRegio richt zich op (de ondersteuning van) vertegenwoordiging in de “overkoepelende” gremia zoals regionale samenwerkingen, EU-regio-verbanden, het Comité van de Regio’s, het Europees Parlement en de kiescolleges. Of ambieert deze rol.
Dit programma is geschreven vanuit het perspectief van lokale en regionale vertegenwoordiging, om de verscheidenheid aan gemeenschappen — van ‘mienskip’ tot ‘noaberschap’ — met zelfbeschikking in volle rijkdom te realiseren als regio’s binnen Europa. In haar eigen krachten en met de eenheid van Europa. Wij richten ons op ‘wat moet Nederland voor jou regelen?’ en ‘waarin moet het Europees Parlement namens jou stelling nemen?’. Dit programma is niet allesomvattend. Voel vrij om vragen te stellen middels: het contact formulier
Voorwoord
In Brussel en Straatsburg wordt veel wet- en regelgeving gemaakt. Dit heeft veel invloed op de koers die daarna nog bepaald kan worden, zowel landelijk in de Staten-Generaal, maar ook op het regionale niveau van de gemeente en provincie. Europa doet er toe. Vooral ook het democratisch verkozen Europese Parlement. Met vertegenwoordiging kun je controleren en bijsturen. De zgn. landelijke politiek zegt hierover: “Europa dat zijn wij, want we zaten bij de onderhandelingen aan tafel”. Dit laat ze vervolgens over aan de Nederlandse regering die binnen de Raad van Europa haar rol speelt, ten opzichte van een Europese Commissie die een eigen politieke agenda heeft. Waardoor iedereen in Den Haag ook klaagt dat niets mag en vanalles moet “vanwege Europa”. Dan heeft het dus onvoldoende prioriteit — zonde!
En daar zit juist het probleem. Wij moeten überhaupt en meer “aan tafel zitten”, om te controleren en bijsturen. Vooral ook de lokale en onafhankelijke politiek, en voor wie ze allemaal vertegenwoordigd. Wij zien andere uitdagingen, knelpunten en behoeften, vooral om wat speelt in onze eigen regio’s. Europa is wellicht dan wel ver weg, maar met enige hulp wordt ze heel relevant. Dan kunnen we pas echt samen, in het belang van onze regio, het verschil maken. Met (andere) oplossingen komen.
vandeRegio is niet een klassieke politieke partij, maar een dienstverlener. Ze wil haar (toekomstige) positie inzetten ten behoeve van het platform waarbinnen de veelheid aan lokale en regionale partijen elkaar vinden. In elkaar een eenheid in verscheidenheid herkennen en zien dat ze samen sterker staan. Dit is een geheel andere werkwijze dan wat we zien bij de zgn. landelijke partijen. Wij gaan bottom-up en zijn vervolgens dienstbaar. Wij beschermen de zelfbeschikking en onafhankelijkheid, van de plaatselijke politiek en daarmee het bestaansrecht van de regio. Samen kunnen we iedere regio sterk maken — en dit is juist ook de Europese gedachte! — want; elke regio telt mee in Europa!
Wij zijn de Kracht van de Regio.
Sent Wierda
lijsttrekker
Inhoudsopgave
- 0. Actiepunten
- 1. Manifest
- 1.0. Inleiding — Bouwen aan een Europa voor alle volkeren
- 1.1. Zelfbeschikking — een recht voor alle volkeren
- 1.2. Een Europa voor alle volkeren
- 1.3. Een plan voor vrede en vrijheid voor Europa
- 1.4. Bouwen aan een duurzame wereld
- 1.5. Van taalkundige verscheidenheid tot taalkundige rechtvaardigheid
- 1.6. Gendergelijkheid bevorderen
- 1.7. Waardigheid en gelijkheid herstellen
- 1.8. Democratische processen en participerende democratie
- 1.9. Internationale solidariteit
- 1.10. Jongeren meer kansen bieden
- 1.11. Slotwoord
- 2. Visie op de Europese Unie
- 3. Europa en ik
- 3.1. Vrijheid
- 3.2. Democratie
- 3.2.1. Verkiezingen
- 3.2.2. Vertegenwoordiging
- 3.2.3. Informatievoorziening
- 3.2.4. Inspraak
- 3.2.5. Uitdaagrecht (Right to Challenge)
- 3.3. Zekerheden
- 3.3.1. Rechten
- 3.3.2. Toegang tot eerlijke rechtspraak
- 3.3.3. Ombudsman
- 3.4. Morele oordelen en Ethiek
- 3.5. De grote thema's
- 3.5.1. Vrede
- 3.5.2. Bestaanszekerheid
- 3.5.3. Voedselzekerheid en schaarste van grondstoffen
- 3.5.4. Leefomgeving en natuur
- 3.5.5. Energietransitie
- 3.5.6. Migratie en asiel
- 3.5.7. Geopolitieke instabilitiet
- 4. Europees Beleid
- 4.1. Regio's
- 4.1.1. Cultuur
- 4.1.2. Geschiedenis
- 4.1.3. Taal
- 4.1.4. Sociale infrastructuur
- 4.1.5. Toerisme
- 4.2. Kennis en Onderwijs
- 4.2.1. Vorming
- 4.2.2. Uitwisseling van ideeën (Erasmus)
- 4.2.3. Wetenschap
- 4.2.4. Innovatie
- 4.2.5. Bescherming van ideeën
- 4.2.6. Ruimtevaart
- 4.3. Gezondheid en Welzijn
- 4.3.1. Zorg
- 4.3.2. Sport
- 4.3.3. Voedsel
- 4.3.4. Leefomgeving
- 4.3.5. Natuur en Milieu
- 4.4. Economie
- 4.4.1. Consumenten
- 4.4.2. Werkgelegenheid
- 4.4.3. Landbouw en Visserij
- 4.4.4. Energie
- 4.4.5. Industrie
- 4.4.6. Mobiliteit
- 4.4.7. Handel
- 4.4.8. Zelfvoorzienend
- 4.4.9. Hergebruik en afvalstromen
- 4.4.10. Geld
- 4.4.11. Belastingen
- 4.5. Europese Zaken
- 4.5.1. EU-rechten
- 4.5.2. EU-begroting
- 4.5.3. EU-instanties
- 4.5.4. EU-subsidies
- 4.5.5. Nederland in de EU
- 4.5.5.1. Soevereiniteit
- 4.5.5.2. Staten-Generaal en wetgeving
- 4.5.5.3. Het Koninkrijk der Nederlanden en Caribisch Nederland
- 4.5.6. Lobby en corruptiebestreiding
- 4.5.7. Werking van Europese Commissie
- 4.5.8. Werking van de Raad van Europa
- 4.5.9. Werking van het Europees Parlement
- 4.5.10. Toetreding tot de Unie
- 4.5.11. Verdragen
- 4.6. Wereld
Bijlagen: