thema /
door vandeRegio
Stellingen:
-
Euro:
Nederland moet uit de euro stappen en weer een eigen munt invoeren.
De munt-unie die we met de Euro hebben gekregen heeft handel binnen Europa veel makkelijker gemaakt. De Euro is een wereldmunt. Ons geld is van stabiele waarde. Aanvullend op de Euro is vandeRegio voorstander voor de invoering van regionale munten. Hiermee kan de regionale identiteit worden versterkt en de munt zal bijdragen aan een sterkere lokale economie.
-
Euro:
Maak een keuze. Als Nederland: euro behouden of afschaffen.
De euro is een prima geldeenheid volgens vandeRegio. Wel zou ernaast regionale munten kunnen ontstaan.
-
Europese Bankunie:
Europese Bankunie voltooien
-
Euro:
Nederland moet uit de euro
-
Digitale Euro:
De Europese Centrale Bank (ECB) moet naast munten en bankbiljetten ook een digitale euro gaan uitgeven.
De Europese Commissie beoogt met de digitale euro [ COM(2023)368 en COM(2023)369 ] om het huidige implementatie niveau van digitale banktransacties een wettelijke basis te geven. De huidige wetgeving omtrent de Euro gaat nog altijd om de fysieke munten en biljetten en hoe deze giraal werden verwerkt door banken. Met dit voorstel wordt de achterstand van digitalisering van wetgeving bij de tijd gebracht. Zoals in het voorstel expliciet is te lezen gaat het niet om programmeerbaar geld. vandeRegio zal zich verzetten wanneer de digitale euro wel programmeerbare elementen krijgt. Meer informatie
-
Euro:
De EU moet de euro afschaffen.
Nee.
-
Minimumbelasting bedrijven:
Grote bedrijven moeten een minimumbelasting betalen in elk EU-land waar ze actief zijn.
Belastingconstructies moeten worden gereduceerd. vandeRegio wil dat bedrijven zich ergens vestigen omdat die regio het beste voor hun is, niet omdat ze daar het grootste voordeel krijgen om een aanzienlijk deel van de belastingen (legaal) te ontduiken. Belastingen financieren de sociale infrastructuur die overheden kunnen aanbieden. Grote bedrijven vestigen zich in bepaalde regio's ook omdat ze daar willen bijdragen aan die samenleving.
-
Aparte munt:
Financieel sterkere lidstaten van de Europese Unie moeten samen een eigen aparte munt krijgen.
In de meeste plannen gaan uit van één munteenheid per land. Dus een splitsing. De stabiliteit van de huidige Euro is mede afhankelijk van de sterkere lidstaten. Dan is vandeRegio tegenstander. Wél is vandeRegio voorstander van aanvullende regionale munten, bijvoorbeeld om streekproducten te verkopen en een meer circulaire regionale economie.
-
Belastingstrekkingsrecht:
Elke EU-lidstaat moet zelf kunnen beslissen hoeveel belastingen ze heft op de winst van bedrijven.
Deze stelling is moeilijk voor vandeRegio. Enerzijds hoort het belastingtrekkingsrecht bij de EU-lidstaat zelf. vandeRegio wil dit zelfs verder decentraliseren en als een recht geven aan regio's. Anderzijds ziet vandeRegio ook de nadelige gevolgen van bedrijven die in een ander land gaan vestigen omdat ze een gunstiger belastingsysteem aantreft. Als oplossing voor deze padstelling ziet vandeRegio een taak weggelegd voor de EU om een richtlijn te geven waarin de bandbreedte van belasting-variabilitijd wordt beperkt.
-
Minimumloon:
In alle landen van de Europese Unie moet een minimumloon ingevoerd worden.