Interview (Eindhoven)
1. Waarom zouden mensen niet op een 'gevestigde' partij, zoals VVD of GroenLinksPvda, moeten stemmen, maar op een van de partijen die landelijk minder bekend zijn?
vandeRegio is geen nationale partij. Wij hebben een andere werkwijze dan "Den Haag". Wij laten ons niet verleiden door de waan(zin) van de dag en/of ideologisch dogma en/of machtspolitiek (zoals wie bepaald de regering). Wij worden niet aangestuurd door "Den Haag", of "Deventer". Onze ruggespraak komt uit heel Nederland.
Wij zetten de lokale werkwijze er tegenover, in een dienstbare rol. Voor ons is de volksvertegenwoordiging in gemeenten, provincie en waterschappen veel meer passend bij een representatieve democratie. Subsidiariteit — besluiten op het laatst mogelijke niveau leggen — aan de keukentafel. De regio — of dat nu een provincie of streek of zelfs gemeente is — is eveneens een menselijkere schaal. Wij zullen opkomen voor het bestaansrecht van de verschillende regio's in Nederland. Elke regio telt. Wij zullen daar aan tafel zitten, om te zorgen dat we op decentraal niveau maatwerk kunnen maken.2. Waarom zouden kiezers specifiek op vandeRegio moeten stemmen? Wat gaat de partij voor kiezers betekenen in het Europees Parlement?
Vanwege de kandidaten.
Ikzelf, als Europees lijsttrekker van vandeRegio, ben ook politiek actief in de gemeente Apeldoorn (commissielid), provincie Gelderland (we miste vorig jaar maar 7 stemmen per gemeente voor een zetel !!) en ondersteun als fractiemedewerker de senator van de OPNL in de Eerste Kamer. Via dit "vertikaal" krijg ik veel voeding wat er in gemeenten, provincies en ook de EU speelt. Wekelijks komen de verordeningen en richtlijnen rechtstreeks vanuit Brussel in beide kamers. Die zie ik allemaal. Naast mij hebben we een (2.) raadslid, oud wethouder en oud senator, (3.) statenlid, (4.) student internationaal recht van 21 jaar, (5.) gemeenteraadslid, (6.) plaatsvervangend dijkgraaf... en zo gaat het door. vandeRegio komt met veel politieke en bestuurlijke ervaring en zeer ruim netwerk.vandeRegio is maar een naam. De afgelopen 25 jaar is er een groeiende beweging, van lokale, onafhankelijke, zelfstandige en regionale politiek. Iedereen met een eigen noemer.
En dan moet zo'n noemer bestaansrecht krijgen om verder te blijven bouwen. De laatste 5 jaar — sinds de vorige verkiezing — is het begrip 'Regio' steeds populairder geworden. Achter de schermen heb ik bij gedragen aan de opkomst van het ROB/RLi/RVS-rapport 'Elke regio telt' en zal de Voorjaarsnota ook een Regioparagraaf gaan bevatten.In het Europese Parlement zal vandeRegio zich inzetten in het versterken van de regionale economieen, zodat er een sociaal weefsel blijft bestaan. En liefst ook vrede, welvaart...
U geeft aan zelf al actief te zijn in de (lokale) politiek (gemeenteraad Apeldoorn, provincie, als fractieondersteuner in de eerste kamer). De binding met de regio zit dus wel goed. Maar toch: Stel dat u in het Europees Parlement wordt gekozen, hoe denkt u die functies te combineren? Of zal u daarvoor die functies moeten opgeven?
Het Europees Parlement is een voltijd baan. Met fatsoen, het is niet te combineren. Gelukkig zijn er genoeg mensen om het stokje op te pakken. Natuurlijk zal ik wel een actieve relatie onderhouden tot de fracties en netwerk waar ik nu al in begeef. In voetbal-analogie: Mijn positie op het veld veranderd, maar het gehele team zal beter gaan spelen.
Kunt u misschien nog iets concreter aangeven wat vandeRegio in het Europees parlement voor kiezers gaat doen. Welke concrete maatregelen zijn mogelijk om regionale economieën te versterken?
Het meest onderscheidende is dat we zullen gaan werken aan de realisatie van de actiepunten. Hierin zijn een aantal punten die direct en concreet een positieve invloed zullen hebben op de regionale economiën. Zoals het subsidiariteitsbezwaar, recht op eigen vruchtgebruik, een grensoverstijgende fiscaliteit en voor Caribisch Nederland een referendum over de rol van de EU... De meeste impact kan je maken door in enkele commissies van het Europees Parlement je te gaan inzetten om de algehele koers te inspireren. De meeste positieve bijdrage zou komen door actief je werk te doen (en dat is iets wat vele andere partijen nog geen eens van plan zijn om te gaan doen). Het in de EU ophalen, zodat we het hier in de regio/provincie/waterschap/streek/gemeente kunnen gaan inzetten.
3. Heeft het zin om op een minder bekende, dus kleinere partij te stemmen? Veel mensen zijn ervan overtuigd dat het weleens een weggegooide stem zou kunnen zijn. Hoe denken jullie daarover?
Het stemmen op een kleine partij heeft altijd zin: zo worden ze groter. Of uberhaupt, zo kunnen ze een rol van betekenis krijgen. Iedere stem telt. En voor het Europees Parlement zullen alle circa 180.000 stemmen er toe doen!
Je zou dat perspectief ook om kunnen draaien: is het niet een weggegooide stem wanneer je stemt op een partij waar je niet echt tevreden over bent? Of wanneer je spijt krijgt wanneer wel (!) die kleine partij aan een zetel had kunnen helpen, maar het niet gedaan had? Iedere "verloren stem" zou moeten bijdragen dat de verscheidenheid aan valide standpunten doorgedragen wordt tot de volgende verkiezingen, omdat dan wel die zetel (spreekstoel) behaald kan worden. Heb jij een "verloren stem", wordt dan lid van die ene partij en kijk hoe je kan helpen. Iedere stem draagt bij aan het bestaansrecht van een voorlopig kleinere partij. Ook wanneer de zetel niet gehaald wordt, dan blijft vandeRegio een "dienstenorganisatie" die de Europese dimensie toevoegt aan de lokale politiek. De 30%+ bij de gemeenteraadsverkiezingen spreekt van een grote beweging in Nederland. vandeRegio draagt bij aan de vertaling van lokaal maatwerk naar "hogere" politieke arena's.4. Waarom hebben jullie er dit jaar voor gekozen om na de vorige verkiezingen, waar jullie een lijstverbinding hadden met de Piratenpartij, als zelfstandige lijst op het stembiljet te staan?
Deze verkiezing gaan we zelfstandig in. Juist omdat we vinden dat wij een eigen geluid hebben (zie ook bovenstaande antwoorden). De lokale en regionale werkwijze vinden we belangrijk. Dat kan je alleen maar etaleren wanneer je de boodschap puur houdt.
Desondanks dat de Piratenpartij "relatief" dichtbij staat (want ze wenst ook in dezelfde Greens/EFA groep in het EP te functioneren), merkten we naar en na de verkiezingen dat er zeer nadrukkelijke verschillen zijn. Vooral ook hoe mensen een beeld hebben gevormd: bij de achterban is er weerstand van het rare imago van Piraten. Wat er dan alleen overblijft aan de deelname van 2019 is dat we toen samen de waarborgsom wel konden betalen. Samen konden we last-minute toch mee doen.Hierdoor: vandeRegio was in 2019 eerder, dan de BBB, NSC of BVNL die ook proberen in onze vijver te vissen, op hun manier. Ondertussen staan ze haaks op de gemene deler van standpunten van de lokale politiek.
- Interview