thema /
Een asielzoeker is iemand die heeft moeten vluchten. Deze persoon is zijn/haar leven niet zeker in het land van herkomst. De vlucht naar Nederland, of een andere lidstaat in Europa, is in de meeste gevallen niet legaal verlopen. Immers legaliteit betekend dat er wordt meegewerkt in het vertrek vanuit het land van herkomst en in de ontvangst hier. Een vluchteling heeft vaak deze luxe niet. Een asielzoeker meldt zich bij de overheid van het land van aankomst en verzoekt de asielprocedure in te gaan. Vaak ook met verzoek voor opvang en ondersteuning.
Reden om te vluchten zijn (meestal):
- Oorlog in het land van herkomst
- Politieke vervolging
- Vervolging op basis van discriminatie (zoals het toebehoren aan een minderheid of religie, of hebben van een ongewenste geaardheid)
Soms zijn er bevolkingsgroepen die een legale vluchtelingen-status krijgen. Zoals de Oekraïners, die krijgen een andere procedure en andere voorzieningen aangeboden. Zo kunnen ze rechten krijgen om te werken en kunnen in overleg soms ook in hun eigen levensonderhoud voorzien, met zelf-verkregen woonruimte. Er zijn dan ook andere afspraken over integratie en andere verwachtingen over (de uiteindelijke) terugkeer. Zo'n uitzonderingsgroep kan zich bijvoorbeeld ook als een migrant gaan gedragen.
Een asielzoeker is een totaal ander persoon dan een migrant — dat verschil moet gemaakt worden! Het probleem is dat "de gelukzoekers" de asielprocedure instromen, terwijl ze als een (im)migrant moeten worden behandeld. Bij een migrant gaat het om het legale verblijf vooraf geregeld. Bij een asielzoeker kan het uiteindelijk resulteren in een legaal verblijf, achteraf de procedure. Bij illegaal verblijf kan het zijn dat deze als ongedocumenteerde in de anonimiteit verdwijnt, terwijl ze eigenlijk terug zouden moeten gaan — of worden "gestuurd" — naar hun land van herkomst.
Stellingen:
-
Asielzoekers:
Asielzoekers moeten evenredig over de EU-lidstaten worden verdeeld
Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Ook asielzoekers! Wanneer er hotspots ontstaan van vluchtelingenkampen dan zou de gehele Unie hun verantwoordelijkheid moeten pakken om dit niet tot mensonwaardige situaties te laten leiden, of een buitenproportionele belasting van een bepaalde regio. Zoals in 2019 Lampedusa een hotspot was, en nog altijd is, als landplaats van de oversteek over de Middenlandse Zee. Gelijke spreiding is daar een middel voor. Het betekend wel dat ieder land verantwoordelijk is om haar capaciteiten op orde te houden. Ook binnen landen (zoals Nederland) zou een gelijke verdeling nagestreeft moeten worden. Ook om het draagvlak en belasting bij plaatselijke bevolking in orde te houden. Als gevolg hiervan is in 2024 in Nederland een "Spreidingswet" aangenomen, met doel om de gelijkwaardigheid van regio tot regio te mogen afdwingen, wanneer het vrijwillig de zorgtaak op zich nemen stokt. vandeRegio is geen voorstander voor dwang en financiële prikkels, maar de benauwde situaties moeten wel aangepakt worden.
-
Asiel:
De EU moet asielzoekers die proberen de Middellandse Zee over te steken, altijd terugsturen naar hun land van herkomst.
We moeten de methode van oversteken van de Middellandse Zee in rubberbootjes ontmoedigen. Het (transport)middel en niet de vluchtende mens daarom straffen. Er zijn procedures om te bepalen of een (afgewezen) asielzoeker teruggestuurd moet worden naar hun land van herkomst. vandeRegio wil ook in regio's van (bijvoorbeeld) Afrika investeren met ontwikkelingssamenwerking om te zorgen dat de economische prikkel om zich in de asielstroom te mengen wordt weggenomen.
-
Ontwikkelingshulp:
Er moet meer geld naar hulp aan arme landen buiten de EU.
Ontwikkelingssamenwerking is een manier om de economische prikkel van de instroom van asielzoekers en arbeidsmigranten te reduceren. De EU heeft een medeverantwoordelijkheid om ook te zorgen voor de armere landen in de regio's aan haar buitengrenzen. vandeRegio denkt dat we met de handhaving van hetzelfde budget wel meer kunnen bereiken. Door meer focus te leggen op economische (weder)opbouw kan duurzaam het verschil gemaakt worden.
-
Vluchtelingen:
Vluchtelingen evenredig verdelen over de lidstaten
Iedere lidstaat en elke regio heeft de verantwoordelijkheid om vluchtelingen op te vangen. Evenredig. We moeten elkaar helpen. We moeten voorkomen dat er hotspots ontstaan waar de situatie onmenselijk wordt en regio's bezwijken onder de belasting die opvang op de samenleving kan hebben.
-
Illegaal:
Wie Europa illegaal binnenkomt, kan er geen asiel vragen.
Per definitie is elke asielzoeker een "illegaal" die een goede reden heeft om een legaal verblijf in Europa en/of Nederland te verzoeken. De illegaliteit zit er (al) in dat een vluchteling geen visa heeft aangevraagd en verkregen, evenals met een onbetrouwbaar transportmiddel de grenzen wordt overgestoken, of zelfs gesmokkeld. Er is een situatie van instabiliteit (of zelfs oorlog) dat reden geeft om te vluchten, en dat vluchten de enige uitweg is. Op dezelfde manier is iemand die op legale wijze binnenkomt al snel een (economische) immigrant. Deze groep zou niet thuishoren in een asielprocedure.
-
Gezinshereniging:
Alle landen in de EU moeten dezelfde regels krijgen voor statushouders die hun gezinsleden willen laten overkomen.
Door deze regeling voor gezinshereniging gelijk te trekken, zou het niet uit hoeven maken waar in de EU de asielzoeker asiel aanvraagt. Vanuit die gelijkheid komen dan gelijke (bijkomende) rechten voort.
-
Asielopvang aan de grens:
EU-landen aan de buitengrens van Europa moeten eerst alle asielzoekers opvangen. Pas na hun asielprocedure worden ze verdeeld over alle lidstaten van de EU.
vandeRegio is voorstander van gelijke verdeling en menswaardig asiel. Dus ook in de eerste opvang, gedurende de gehele procedure en voordat er zicht is op een verblijfstatus. Nederland heeft (verhoudingsgewijs) evenveel verplichtingen, als bijvoorbeeld Griekenland of Italië.
-
Asielcapaciteit:
De EU moet een maximum stellen aan het aantal mensen dat in een jaar asiel mag aanvragen in de Europese Unie.
Ieder die asiel nodig heeft moet het kunnen aanvragen. vandeRegio vindt een numerus fixus voor asiel onmenselijk. De EU moet mensenrechten hoog in het vaandel houden. Het voorstel van een asielstop is in strijd met EVRM en VN Handvest.
-
Evenredige verdeling asielzoekers:
Alle EU-landen moeten een evenredig aandeel asielzoekers opnemen.
Ieder mens heeft recht op een menswaardig bestaan. Ook asielzoekers! Wanneer er hotspots ontstaan van vluchtelingenkampen dan zou de gehele Unie hun verantwoordelijkheid moeten pakken om dit niet tot mensonwaardige situaties te laten leiden, of een buitenproportionele belasting van een bepaalde regio. Zoals in 2019 Lampedusa een hotspot was, en nog altijd is, als landplaats van de oversteek over de Middellandse Zee. Gelijke spreiding is daar een middel voor. Het betekend wel dat ieder land verantwoordelijk is om haar capaciteiten op orde te houden. Ook binnen landen (zoals Nederland) zou een gelijke verdeling nagestreefd moeten worden. Ook om het draagvlak en belasting bij plaatselijke bevolking in orde te houden. Als gevolg hiervan is in 2024 in Nederland een "Spreidingswet" aangenomen, met doel om de gelijkwaardigheid van regio tot regio te mogen afdwingen, wanneer het vrijwillig de zorgtaak op zich nemen stokt. vandeRegio is geen voorstander voor dwang en financiële prikkels, maar de benauwde situaties moeten wel aangepakt worden.
-
Asielafspraken:
De EU moet afspraken blijven maken met landen als Turkije en Tunesië om asielzoekers tegen te houden.
De crux zit hem in "afspraken blijven maken". De EU moet met buurlanden blijven samenwerken om de instroom van asielzoekers en immigranten te reguleren. Dat de opvang in de regio zo menswaardig-mogelijk is en dat de kans vergroten dat mensen terugkeren zodra het in eigen land weer veilig is. Onderdeel van die afspraken is het terugbrengen van de smokkelroutes.