• door Jeroen Pol — De Stentor op 5 juni 2024

  Een brug slaan, van lokaal tot in Europa: zendingswerk

  Apeldoorner Sent Wierda, onbekende lijsttrekker van partij die niemand kent

  Hij hoort vaker aan een kansloos avontuur te zijn begonnen, dan dat hij vragen krijgt over zijn partij:  vandeRegio. Sent Wierda uit Apeldoorn wil Europa in en kijkt uit naar de verkiezingen. "Het is zendingswerk."

  Het is dat vrijwel alle lijsttrekkers voor de Europese verkiezingen bij het grote publiek onbekend zijn. Anders had Wierda (40) de niet-bestaande verkiezing tot meest onbekende lijsttrekker ongetwijfeld gewonnen.

  Met een onbekende partij als onbekend politicus meedoen aan verkiezingen die niet echt leven. Waar begin je aan?

  "Dat is precies wat ik al weken hoor. Of ik wel weet dat er zo'n 180.000 stemmen nodig zijn om gekozen te worden. Ja, dat weet ik. Ik weet dat dit een onmogelijke missie is. Maar wanneer je niet meedoet, weet je zeker dat je nul stemmen krijgt. Dit is zendingswerk. Volt kreeg 5 jaar geleden 40.000 stemmen en kijk waar ze nu staan. Het doel is ons unieke geluid te laten horen."

  In hoeverre lukt dat?

  "Dat valt nog niet mee. Het liefst had ik deze week fulltime in Hilversum gezeten om van interview naar interview te gaan. Maar als nieuwkomer krijg je geen voet tussen de deur. Wat wel zwaar voor ons telt: dankzij onze deelname draait ons filmpje mee bij Zendtijd voor politieke partijen en zijn we op die manier ook op radio te horen. Via de Stemwijzer komen mensen met ons in aanraking. En we staan door het hele land op de verkiezingsborden."

  Welk prijskaartje hangt er aan?

  "Meedoen aan deze verkiezingen kost zo'n 15.000 euro. Via de Kiesraad gaat daarvan ruim 11.000 euro naar de Staat. vandeRegio krijgt geen subsidie en we hebben geen bedrijven die ons sponsoren. Een aantal lokale politieke partijen heeft het spaarpotje omgedraaid. Het is verre van ideaal zonder budget een campagne te draaien. We gaan voor het bredere plaatje, bouwen aan onze toekomst. Voor gemeenteraden stemt ongeveer 30 procent van de mensen op een lokale partij. Wij willen al die eilandjes verbinden. Met onze deelname maken we ook richting al die lokale partijen duidelijk dat wij er zijn."

  Wie is Sent Wierda?

  "Ik ben een geboren en getogen Fries. Studeerde in Nijmegen en ben daar in de omgeving blijven wonen. Mijn vriendin is in Apeldoorn geboren en woont hier nog steeds. Ik woon nu bijna zeven jaar in Apeldoorn. De politiek trekt me sinds mijn studententijd. Sinds een jaar of acht is politiek voor mij een beetje een doorgeslagen hobby. Ik ben achter de schermen actief bij Lokaal Apeldoorn en fractiemedewerker van senator Auke van der Goot (Onafhankelijke Politiek Nederland, de kracht van de regio, red.). Daarnaast ben ik waarnemend voorzitter van Lokale Partijen Gelderland. Als we daarmee 326 stemmen meer hadden gehaald, hadden we in Provinciale Staten gezeten."

  Waar staat vandeRegio voor?

  "Onze democratie werkt het beste op lokaal niveau. Aan de keukentafel. In de gemeenteraad. Van onderaf leggen we de nadruk bij onze gedeelde regionale belangen. We willen de brug slaan: van lokaal tot in Europa. We hebben daarbij een pacifistische grondslag. Een gezamenlijk Europa was in beginsel een project voor vrede en welvaart. Dat zijn nog steeds belangrijke uitgangspunten. Het is niet ironisch dat vandeRegio naar het Europese podium wil. Het is heel simpel. Wil je lokaal iets mogelijk maken, dan heb je daar iemand aan tafel nodig. Zo kun je zorgen voor maatwerk in de regio."