Vergelijk vandeRegio met Piratenpartij

factor afstand:nvt (Stemwijzer)nvt (Mijn Stem)op schaal 0-60

Wij staat op dezelfde kieslijst. U kunt met een voorkeurstem uw voorkeur laten merken.

Over de meeste standpunten is er inhoudelijk overeenstemming en kiest iedere partij haar eigen communicatiestijl. Het kan dus geregeld voorkomen dat er een verschil in prioriteit is — het verschil tussen (on)eens en helemaal mee (on)eens.

StandpuntPiratenpartijvandeRegio
Europese fractieals onafhankelijke bij Greens/EFAGreens/EFA
Aantal MEP's (2014-2019)1, Julia Reda (DE)7+4^1
Houding ten opzichte van de Europese Unieinternationalistisch,
pro-Europees
regionalistisch,
positief kritisch
Referendum over "Nexit"&false;&true;^2
Verbod op genetisch gemodificeerde gewassen&false;^3&true;^4
Behoud de euro als betaalmiddel&true;&null;^5


  1. Bloque Nacionalista Galegi: Ana Miranda Paz; (Catalonië): Joseph Maria Terricabras i Nogueras, Jordi Solè; Latvijas Krievu savienība: Miroslavs Mitrofanovs; Plaid Cymru (Party of Wales): Jill Evans; Scottish National Party: Ian Hudghton, Alyn Smith; De Vlaams Nationale Alliantie (N-VA) neemt zitting in de ECR, maar op basis van bescherming regionale identiteit treffen we elkaar wel.
  2. vandeRegio wil de frequentie en bereik van referenda flink uitbreiden, bijvoorbeeld zoals het Zwitserse model of fluid democracy. Ook willen we artikel 50 behouden, zodat lidstaten altijd nog het recht en mogelijkheid hebben om uit de Europese Unie te stappen. Het is een principieel standpunt; we wensen te voorkomen dat we in een onzekere fase komen zoals we nu zien met Brexit.
  3. Technologische vooruitgang mag omarmt worden. Manipulatie is een verdergaande stap in de veredeling van gewassen. Onder strenge voorwaarden moet dit mogelijk zijn. Wel vindt de Piratenpartij dat we de monopoly van zaden en bestrijdingsmiddelen moeten voorkomen.
  4. vandeRegio vindt natuurlijke biodiversiteit belangrijk en keurt principieel af dat bedrijven een monopoly creëren door patenten. De kwaliteit van voedselvoorziening wordt gegarandeerd door verscheidenheid.
  5. In een lokale/regionale circulaire economie is er strategisch behoefte aan een eigen valuta. Volgens vandeRegio is er dan ruimte voor een parallelle munt, waarmee de economische waarde meer gekoppeld blijft aan de regio. De euro blijft geschikt voor de buiten-regionale transacties.