« vergelijken2019-05-22: het-ontbrekende-krantenartikelstappenplan »

Lieve lezers van de Volkskrant, kijkers van de NOS, vertrouwende in de Kieskompas, of eigenlijk alle reguliere tv, radio, krant en stemhulp liefhebbers,

U wilt vast nog wel horen waar alle politieke partijen voor staan. Want u wilt wel overwogen een keus maken tussen ALLE partijen en weten waar hun lijsttrekkers voor staan. Ja, er doen er 16 mee. U heeft waarschijnlijk niet verder kunnen tellen dan "de 12".

Wij kunnen natuurlijk ronduit zeuren — nee, dat doen we niet. Dat doen we niet! — over de manier hoe de media zich tot een poortwachter-rol heeft opgeworpen en hoe ze door dat gedrag al de uitslag proberen te bepalen. We kunnen zeggen dat het propaganda is, dat ze onderdeel is van het establishment en dat het in strijd is met de grondwet (art. 4,3,1 Gw). Maar dan zijn we jaloers dat de nationale politieke partijen een goede relatie heeft met deze mensen en weet hoe je dat circus moet bespelen. Vijf jaar geleden waren lijsttrekkers van andere partijen dan "de 12" ook al niet welkom bij debatten en mediamomenten. Om eerlijk te zijn: wij waren druk bezig met al het nodige te doen om verkiesbaar te zijn, dat we zijn vergeten om hielen te likken voor een regeltje drukwerk en paar seconden welgemeende aandacht.

Hier vindt u het deel van het artikel dat over vandeRegio & Piratenpartij gaat en haar lijsttrekker Sent G. Wierda. Wel een beetje vreemd dat je zelf de journalistieke taken moet voldoen.

Europese verkiezingen: dit wil de lijsttrekker van lijst 15

22 mei 2019

Op 23 mei zijn de Europese verkiezingen. Wie zijn de lijsttrekkers en wat willen ze in Brussel gaan doen? Lees hier de profielen van de 12 belangrijkste kandidaten. Uhm, juist! Die ontbrekende ene is voldoende. Plus we mogen VOLT Nederland serieus nemen.

Lijsttrekker vandeRegio & Piratenpartij: Sent G. Wierda

{ statement }


Sent G. Wierda, EU-lijsttrekker namens vandeRegio & Piratenpartij

Sent G. Wierda, EU-lijsttrekker namens vandeRegio & Piratenpartij

Sent Wierda (35) staat op het punt om jou te gaan vertegenwoordigen in het Europees Parlement. U kunt hem al weken zien op de voorbedruktte verkiezingsborden. Zijn hoofd is de grootste op de poster. Hij geneerd zich er om, maar met beetje trots constateerd hij dat de overige posters nog nietszeggender zijn. Hij hoeft zich niet te verstoppen achter een poster van vorige verkiezingen, of de bekendheid van het nationale boegbeeld, of de grijsgedraaide plaat die een slogan heeft. "Samen" is genoeg.

Sinds de vorige verkiezingen voor het Europees Parlement van 2014 zet hij zich in om verkiezingen eerlijker te laten verlopen. "Onze democratie staat aan een afgrond, vooral wanneer we niet meer ingesprek gaan met politieke minderheden. Dan kunnen wij eigenlijk niet meer van volksvertegenwoordiging spreken." Zo legt hij de zere vinger op alle kiesdrempels en beperkingen. Werkt samen met nieuwkomende partijen, brengt de argumenten naar de Raad van State en blijft graven. Het laatste hete ijzer is de restzeteltoewijzing. Zijn grootste zwaktte in deze campagne is dat hijzelf liever niet de kop van jut wil zijn. De nationale partijen willen het probleem niet bespreekbaar maken, terwijl ze het zelf als enige kunnen aanpakken. "Ze hebben er zelf het meeste profijt van."

Motto vandeRegio

« vergelijken2019-05-22: het-ontbrekende-krantenartikelstappenplan »